Preistoria: Cele mai vechi urme au fost descoperite pe teritoriul Africii in urma cu peste 25 de milioane de ani in zona Riftului.
Epoca pietrei
1. Paleolitic: Pictura rupestra (pe peretii pesterilor) infatiseaza cu multa acuratete bizoni, cai si cerbi (Lascaux, Franta si Altamira, Spania). Se utilizau culori stralucitoare realizate din pulberi minerale dizolvate in grasimi, albus de ou, sucuri vegetale.
2. Mezoliticul: uneltele de mici dimensiuni erau faurite din silex, cuart si os corn.
3. Neoliticul: uneltele au fost slefuite si perforate. Apar noi ocupatii, precum olaritul, torsul, tesutul si impletitul. Modul de viata nomad este inlocuit de cel sedentar, prin inventarea locuintelor mai rezistente si prin amplasarea lor in sate. Prima civilizatie a Europei, cultura Cucuteni (satul din apropierea Iasiului descoperit in 1884) se intindea pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Aveau locuinte mari, cu platforme din lemn, cu vetre interioare. Se ocupau cu vanatoarea, agricultura si cu mestesuguri casnice. Cunosteau metalele arama, aurul si argintul, pe care le foloseau pe scara redusa. Exista cultul zeitei-mama (matroana), dovada fiind numeroasele statuiete antropomorfe descoperite. Practicau diverse culte solare evidente in pictura, folosind culorile rosu, alb si negru. Ceramica (predomina decorul in spirala): Hora de la Frumusica, Ganditorul, Soborul Zeitelor, Macheta de sanctuar, Amfora, Vas binoclu.
Epoca metalelor
1. Epoca bronzului: prin combinarea aramei cu staniu a fost obtinut primul aliaj, numit bronz. Oamenii si-au confectionat topoare, sabii si alte unelte mai practice.
2. Epoca fierului: Omul a confectionat noi arme si unelte din fier. Au aparut: familia, ginta, tribul, uniunea de triburi. Ei credeau in zei si credintele lor religioase erau: animiste (fiecare lucru are un suflet) si antropomorfe (fiecare divinitate era asemanatoare omului). Animalele erau sacrificate sau erau glorificate pentru forta lor. Aceste animale erau pictate pe peretii pesterilor. Erau diverse culte: Invocarea magica a fortelor supranaturale, Cultul vanatorii, Cultul fertilitatii (statuete antropomorfe Venus - Venus din Willendorf), Cultul soarelui, Cultul morţilor. Practica acestor culte se desfasura in sanctuare: Cernac (Franta), Stonehenge (Anglia).
Antichitate (3000 i.Hr - 476 d. Hr.)
Cele 7 minuni ale lumii antice:
1. Statuia lui Zeus din Olimpia
2. Moausoleul din Halicarnas
3. Gradiniile suspendate ale Samiramidei
4. Colosul din Rhodos
5. Farul din Alexandria
6. Templul Zeitei Artemis
7. Piramida lui Keops de la Giseh
- In Mesopotamia s-au dezvoltat o serie de popoare: babilonienii, asirienii, akadienii, chaldeii, persii, hititii, fenicienii si palestinienii. Civilizatia sumeriana a avut o mare dezvoltare pe malurile fluviilor Tigru si Eufrat. Arhitectura: Ziguratul din Ur.
- In Egiptul antic cultura a fost dezvoltata de civilizatia din valea Nilului.
Pictura: Faraonii erau reprezentati detinand insemnele puterii. Culorile folosite sunt expresive si simbolice. Fresce: Gastele de la Meidum, Pisica la panda, Muziciene si dansatoare. In ceramica sunt folosite culorile rosu si negru pentru a reda scene din viata cotidiana alaturi de motive animale.
Arhitectura era caracterizata de constructii impunatoare din lespezi mari de piatra, coloane groase si inalte din piatra cu capitel in forma de frunze de lotus, palmier sau papirus: Piramidele lui Keops, Kefren şi Mikerinos, templul funerar al lui Tutankamon din valea Regilor, Templul din Luxor, Templul din Karnak.
Sculptura: sarcofage din piatra, Sfinxul (Gizeh), statuia lui Kefren, Scribul, statuile faraonului Ramses al II-lea din templul Abu Simbel, masca de aur a lui Tutankamon, bustul reginei Nefertiti.
- Grecia antica s-a evidentiat prin sculptura din marmura: Discobolul, Doriforul, Venus din Milo, Apollo (Templul lui Zeus din Olympia), statuile lui Fidias: Zeus si Atena si statuetele de Tanagra. Arhitectura - coloanele templelor aveau capitelul doric, ionic sau corintic: templul atenian Parthenon si Palatul din Cnossos. Pictura pe ceramica reprezenta siluete negre pe fundalul rosu natural al vasului, sau invers. Arta minoica este reprezentata de picturi realiste pe peretii palatelor din Creta sau pe ceramica: Fresca cu toreador, Fresca cu delfin, Vaza cu caracatita.
- Roma antica este reprezentata de mozaicuri si fresce realiste (Cantaret din flaut, Dansatori) in orasele Pompei si Herculaneum. Arhitectura - coloana cu capitel corintic: Colosseumul, Panteonul, Columna lui Traian. Sculptura: Lupoaica de pe Capitoliu, Arcul de triumf a lui Constantin, Forul lui Traian.
- In Perioada precolumbiana au existat popoarele de maiasi, azteci, tolteci, incasi. Maya (2000 i. H.-900 d.H.) este o etnie indigena din America Centrala (sudul Mexicului, Guatemala, peninsula Yucatan). Aveau cunostinte matematice, calendar si codexuri scrise cu hieroglifele maiase. Cunosteau arta ceramica, tehnica prelucrarii textilelor si metalelor ca aur, argint sau cupru.
Arhitectura: piramida in trepte, palate, observatorii astronomice, temple religioase (Chichen Itza) si terenuri pentru jocuri cu mingea.
Sculptura: micile figurine din insula Jaina, marile stele de piatra si splendidele ornamentatii ale fatadelor constructiilor.
Pictura: frescele din templul din Bonampak.
Inca (1438) a fost cel mai mare imperiu din vestul Americii de Sud, cucerit de spanioli in 1533. Religia era politeista, dar zeul suprem era Inti, zeul soare. In cadrul ceremoniilor religioase, incasii sacrificau lame si mai tarziu au trecut la sacrificii umane.
Arhitectura: Orasul Machu Picchu si complexul administrativ, religios, agricol si militar Ollantaytambo.
- China antica este renumita pentru impresionanta constructie Marele Zid Chinezesc si pentru pogode (palate si temple cu mai multe etaje, cu acoperisuri curbate in sus). Sculptura: vase de bronz care aveau forme animaliere si statuete din lut ars, reprezentand personaje de la Curtea imperiala. Pictura se realizeaza pe matase, uneori doar cu tusul negru, avand ca tema peisajul.
- India antica este cunoscuta pentru arhitectura sa unica, reprezentata de temple sub forma de movila numite stupe, cu cupole ornamentale din piatra. Sculptura din piatra are
tema religioasa si il reprezinta pe Buddha.
Secolele V-XV
Arta bizantina avea ca insusiri abstractizarea si abordarea simbolica, profund naturalista. A constituit instrumentul de propaganda a religiei crestine si a puterii imperiale. Arta avea rolul de a impresiona si de a inalta sufletul catre divinitate. Arhitectura: forumul lui Constantin (Columna si statuia Imparatului Constantin), Bazilica Sf. Sofia, Biserica Sf. Apostoli, Hipodromul, Manastirea Sf. Caterina (Peninsula Sinai), Bazilica San Vitale si Mausoleul Gallei Placidia (Ravenna). Mozaicurile decorau catacombele romane si peretii bisericilor cu scene religioase (Bazilica San Vitale). O tema caracteristica o constituie Sfintii, reprezentati pe Icoane (picturi pe lemn).
Secolele X-XII
Arta romanica apare in apusul Europei, influetata de arta romana si bizantina. Arhitectura este caracterizata de constructii masive si severe din piatra, cu elemente specifice, cum ar fi bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a ferestrelor: Catedralele Poitiers si Arles din Franta, Catedrala Warms din Germania.
Sculptura din piatra este de inspiratie biblica cu influente orientale.
Tehnica folosita in pictura este fresca cu teme religioase.
Secolele XII-XV
Evul mediu este reprezentat in pictura in Italia la sfarsitul sec. al XIII-lea de catre Cimabue si Duccio, fondatori ai realismului vizual (Altarul Maddona cu Pruncul Sfant). Giotto (sec XIV): frescele Sf. Francisc din Assisi, frescele din capela Scrovegni (Padova) si capela Santa Croce (Florenta).
- Arta gotica are ca elemente caracteristice ale arhitecturii bolta in arc frant (ogiva), arcul butant si rozeta prezenta in basoreliefuri. Sculptura era menita sa impodobeasca interiorul si exteriorul constructiilor: Cavaler si preot, Prinderea lui Iisus (Catedrala din Reims).
In Goticul timpuriu (sec. XII) se dezvolta pictura pe vitraliile catedralelor: Lorenzetti (frescele din Palazzo Pubblico din Siena), Altarul din Trebon.
Goticul tarziu (sec. XV) s-a remarcat prin exagerarea abundenţei detaliilor.
- Franta: biserica abatiala de la Saint-Denis (Paris), Catedrala Notre-Dame (Paris), Catedralele din Chartres, Amiens si Reims
- Germania: Domurile din Koln, Nurnberg si Bamberg
- Anglia: Catedralele din Canterbury, Wells, Lincoln si Salisbury
- Spania: Catedralele din Burgos si Toledo
- Italia: Domul din Milano, Casa de aur si Palatul Dogilor din Venetia
Secolul XV - Renasterea
Renasterea timpurie este caracterizata de perspectiva liniara, armonia corpului omenesc, individualitatea şi plasticitatea stilului, compunerea minutioasa a tablourilor, finetea redarii figurilor, stralucirea culorilor in ulei.
-Italia:
1. Brunelleschi: cupola Domului din Florenta
2. Bramante: Domul Sf. Petru (Roma)
3. Uccello: Batalia de la San Romano, frescele din Catedrala Assunta del Prato
4. Della Francesca: frecele templului familiei Malatesta (Rimini), Federigo da Montefeltro si sotia Battista Sforza
5. Mantegna: Christos mort, Intoarcerea cardinalului Francesco de la Roma
- Europa:
1. flamandul van Eyck: Sotii Arnolfini, Madona cancelarului Rolin, Altarul din Gent (catedrala Saint Bavon)
2. flamandul Bosch: Tripticul Ispitele Sf. Anton, Judecata de Apoi, Gradina placerilor, Purtarea crucii
Secolul XVI - Apogeul Renasterii
Renasterea italiana este o perioada de inflorire a artei, consecinta a dezvoltarii economice, sustinuta financiar de familia Medici din Florenta si papalitatea romana.
1. Ghiberti: Portile Paradisului ale Baptisteriului, Sacrificiul lui Abraham
2. Donatello: statuile David, Sf. Ion Evanghelistul, Sf. Gheorghe, Gattamelata, tribuna Cantoria (Domul din Florenta)
3. Masaccio: Izgonirea din Eden (Capella Brancacci)
4. Leonardo da Vinci: Cina cea de Taina, Doamna cu hermina, Mona Lisa, Madona intre stanci, statuia David
5. Tiziano: La Bella, Flora, Lavinia, Carol Quintul, Filip al II-lea
6. Verrocchio: Botezul lui Hristos, Iisus si Sf. Toma
7. Botticelli: Nasterea lui Venus, Primavara
8. Michelangelo: fresca cu scenele din Geneza (plafonul Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului), statuile David, Moise, Ganditorul, Ziua si Noaptea
9. Rafael: fresca Scoala din Atena (frecele stanzelor din Palatul Vaticanului), Frumoasa gradinarita, Madona Sixtina, Schimbarea la fata
10. Correggio: frescele din biserica San Giovanni Evangelista
11. Pisano: bosorelieful Nasterea lui Hristos (Catedrala din Pisa)
Manierismul italian (1520) are ca trasaturi caracteristice: pierderea claritatii imaginii, multiplicarea elementelor in compozitie, simboluri complexe, erotism estetizant, deformarea corpurilor, scheme sinuoase si alungirea formelor.
1. Fiorentino: frescele pentru palatul din Fontainebleau, Coborarea de pe cruce
2. Bronzino: Lucrezia Panciatichi, Marea Rosie traversata de israeliti, Alegoria dragostei
3. Tintoretto: Minunea Sf. Marcu, fresce pentru Scoala din San Rocco, Susanna şi batranii
4. Veronese: Plafonul Salonului Olimpic din Villa Barbaro, Iisus in Emaus, Martiriul Sf. Sebastian, Ospatul din casa Levitului
5. spaniolul El Greco: Dezbracarea lui Hristos, Inmormantarea contelui de Orgaz, Adoratia pastorilor, Vedere din Toledo
Renasterea in Europa
- Germania:
1. Grunewald: Rastignirea (altarul Isenheim), Jalea lui Hristos, Madonna si pruncul
2. Durer: Adam si Eva, gravura in cupru Cavalerul, moartea si diavolul, Apostolii Petru si Pavel cu Evanghelistii Marcu si Ioan
3. Cranach cel batran: Venus, Judecata lui Paris, Martin Luther
4. Holbein cel Tanar: Henric al VIII-lea, Thomas Morus
- Tarile de Jos:
1. olandezul Bruegel cel Batran: Proverbele, Jocuri de copii, Dans taraneasc
- Franta:
1. sculptorul Goujon: cariatidele Palatului Louvre, bosoreliefurile Fantanei Inocentilor
2. Fouquet: Carol al VII-lea, Fecioara cu pruncul
3. Clouet: Francisc I, Contele de Nevers
Secolul XVII
Stiul Baroc privilegiaza efectele dinamice si teatrale, printr-o bogatie a formelor si a curbelor.
- i-a nastere in Italia:
1. Caravaggio: Crucificarea Sf. Petru, Bacchus, Iudita taind capul lui Holofern, Cina din Emmaus, Punerea in mormant
2. Barocci: Eneas scapa din Troia in flacari
3. Carracci: Drumul spre Egipt, Aroganta virginei, Unde mergi Doamne?
4. sculptorul Bernini: Colonada lui Bernini, Fantana Tritonului, Apollo si Daphne, Pluto si Proserpina, altarul Extazul Sf. Tereza
5. arhitectul Borromini: bisericile San Carlo alle Quattro Fontane si Sant'Ivo alla Sapienza
6. arhitectul Guarini: Palatul Carignano
- Spania:
1. Velasquez: Meninele, Atelierul lui Vulcan, Torcatoarele, Papa Inocentiu al X-lea
2. Zurbaran: Sf. Margareta a Antiohiei, Imaculata conceptie, Sf. Francisc ingenunchiat
3. Murillo: Preacurata cu pruncul, Imaculata, Cersetorul, Vanzatoarele de fructe
- Franta:
1. arhitectul Hardouin-Mansart: Palatul Vendôme, Palatul Versailles, biserica Dome des Invalides
- Anglia:
1. arhitectul Vanbrugh: Palatul Blemheim
- Flandra:
1. Rubens: Rapirea fiicelor lui Leucip, Sosirea Mariei de Medici la Marsilia, Judecata lui Paris
2. Van Dyck: Carol I Stuart la vanatoare, Portretul marchizei Elena Grimaldi, Venus in atelierul lui Vulcan
- Olanda:
1. Rembrandt: Lectia de anatomie a doctorului Tupl, Ospatul lui Baltazar, Rondul de noapte, Batşeba, Autoportrete
2. Vermeer: Vedere din Delft, Laptareasa, Fata cu turban, Astronomul
Clasicismul francez elaboreaza o sinteza intre influentele renascentiste italiene cu cele antice si traditia franceza; este dominat de ratiune.
1. Poussin: Pastorii din Arcadia, Vara, Moartea lui Germanicus
2. Lorrain: Port
3. La Tour: Magdalena in lumina de noapte, Prezicatorul de noroc, Sf. Jerome
4. arhitectul De Brosse: Palatul Luxembourg
5. arhitectul Mansard: castelul Maison-Laffitte, Biserica Val-de-Grace
6. arhitectii Le Vau si Le Brun: castelul Vaux-le-Vicomte, Palatul Versailles
Secolul XVIII – “secolul luminilor”
Stilul Rococo poate fi considerat o ilustrare a Iluminismului; este caracterizat de bogatia si varietatea detaliilor si a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului pana la opulenta.
- Franta:
1. Watteau: Imbarcarea pentru Cythera, Pierrot, Iubirea in Teatrul italian
2. Boucher: Triumful lui Venus, Marchiza de Pompadour, Jupiter si Callisto
3. Fragonard: Leaganul, Femei la scaldat, Declaratia de dragoste, Inspiratia
Neoclasicismul francez (1750-1830) este o reactie la exagerarile rococoului, caracterizat de austeritate si monumentalitate decorativa si intoarcere la antichitate, dominat de rigoare si ratiune.
1. David: Juramantul Horatiilor, Moartea lui Socrate, Napoleon Bonaparte traversand Alpii
2. Ingres: Doamna de Senonnes, Marea Odalisca, Izvorul, Baia turceasca
3. arhitectul Soufflot: Pantheonul (Paris)
Secolul XIX – “secolul reactiilor”
Romantismul este o reactie la neoclasicism, exalta sentimentul, lirismul, fantezia, individulismul; relatia om-natura devine un subiect important in pictura.
- Franta:
1. Gericault: Ofiter de vanatori din garda imperiala, Pluta Meduzei, Invidia din Salpetriere
2. Delacroix: Dante si Vergiliu in Infern, Moartea lui Sardanapal, Libertatea conducand poporul
- Anglia:
1. Turner: Aruncarea de la Calas, pescari francezi iesind in larg, Armata lui Hanibal traversand Alpii, Didona construind Cartagina, Batalia de la Trafalgar
2. Constable: Valea din Dedham, Car de transportat fanul, Muntele din Old Sarum
- Germania:
1. Friedrich: Ruinele unei abatii in padurea de stejari, Marea inghetata, Watzmann
- Spania:
1. Goya: Familia lui Carol al IV-lea, Maja dezbracata, Maja imbracata, ciclurile de gravuri Capriciile si Ororile razboiului, 3 Mai 1808 - Impuscarea revoltatilor madrileni, Batranele, Saturn devorandu-si copiii
Realismul (1840-1863) i-a nastere in Franta si este o reactie la amploarea industrializarii, ce are ca tema realitatiile cotidiene.
1. Corot: Seara, Vedere din padurea Fontainbleu, Concert campenesc
2. Courbet: Inmormantare la Ornans, Somnul, Fumatorul de pipa - Autoportret
3. Manet: Dejunul pe iarba, Olympia, Bar la Folies-Bergère
Impresionismul (1865-1886) este o reactie fata de Academie des Beaux-Arts, inclinat spre studiul luminii si culorii, al impresiilor vizuale pe care le da lumina. Pictorii prefera pictura in aer liber si folosesc o cromatica pura si tuseuri fine de penel pentru a simula lumina reala. - Franta:
1. Monet: Impresie- Rasarit de soare, Catedrala din Rouen, Nuferi-armonie verde
2. Renoir: Dans la Moulin de la Galette, Les grandes baigneuses
3. Degas: statuie in bronz Mica balerina, Modista, Clasa de dans, Dupa baie
4. Pissaro: Primavara la Louveciennes, Acoperisurile rosii, un colt de tara, efectul iernii, Tanara fata cu bat
5. Sisley: Peisaj din Micote Louveciennes, Sat la malul Senei
6. Bazille: Rochia roz, Reuniune de familie, Atelier pe strada Furstenberg
7. sculptorul Rodin: Burghezii din Calais, Poarta infernului, Ganditorul, Sarutul
- Anglia:
1. americanul Whistler: Nocturne, Simfonie in alb nr. 2, Aranjament in gri si negru nr. 1 - Mama artistului
Neoimpresionismul francez (1885-1891) este caracterizat de tonuri pure, juxtapuse, în suprafete din ce in ce mai mici, care dau un amestec optic si contraste simultane de culoare. Aceasta tehnica a tuselor divizate (divizionism) se va accentua pana la obtinerea unor puncte colorate, ceea ce a adus miscarii artistice si numele de pointillism.
1. Seurat: Duminica dupa-amiaza pe insula Grande Jatte, Modelele, Zarva, Circul
2. Signac: Portul Saint-Tropez, Palatul papilor din Avignon, Vedere asupra portului din Marsilia
Postimpresionismul a extins limitele Impresionismului, prin denaturarea formei pentru un efect expresiv şi prin contraste puternice. Personajele au un caracter simbolic si exprima sentimente.
- Franta:
1. Cezanne: Jucatorii de carti, Muntele Sainte-Victoire, Les grandes baigneuses
2. olandezul Van Gogh: Autoportret, Mancatorii de cartofi, Terasa cafenelei noaptea, Vaza cu douasprezece Floarea-soarelui, Irisii, Noapte instelata, Portretul Dr. Gachet
3. Gauguin: Christ galben, Fata din Tahiti, De unde venim?Ce suntem?Incotro ne indreptam?
4. Toulouse-Lautrec: Dansul la Moulin Rouge, La Goulue sosind la Moulin Rouge
5. Rousseau: Autoportret, Razboiul, Cal atacat de un jaguar, Visul
Simbolismul este o miscare artistica care se opunea naturalismului si parnasianismului, potrivit careia valoarea fiecarui obiect si fenomen din lumea inconjuratoare poate fi exprimata si descifrata cu ajutorul simbolurilor.
- Franta:
1. Bonnard: Oglinda pe masuta de baie
2. Moreau: Oedip si Sfinxul, Salomea, Orfeu, Leda si lebada
Reprezentanti de seama ai artelor plastice romanesti
Arhitectura laica cunoaste o mare amploare prin construirea de cladiri bogat decorate in interior cu elemente preluate din Asia Mica. Domina stilurile apusene neoclasic, romantic si ecletic, de unde si renumele Bucurestiului de Micul Paris.
1. Orascu: Palatul Universitatii, Hotel Bulevard si Cinematograful din Bucuresti
2. Socolescu: Universitatea din Craiova
3. Savulescu: Palatul Postelor (Bucuresti)
4. Mincu: Scoala Centrala de Fete
- biserica Teiul Doamnei (Bucuresti), Catedrala Romano-Catolica (Satu-Mare)
- Cazinoul din Constanta, Muzeul de Arta din Craiova, Teatrele din Cluj si Oradea
Sculptura:
1. Storck: portretele personalitatilor contemporane in ronde-bosse pe frontonul Universitatii din Bucuresti
2. Georgescu: statui ale personalitatilor contemporane
3. Ionescu-Valbudea: Mihai Nebunul, Speriatul
Pictura:
1. Negulici: Nicolae Balcescu
2. Rosenthal: Romania revolutionara
3. Iscovescu: Avram Iancu
4. Lecca: Femeie cu evantai
5. Aman: Hora la Aninoasa
6. Grigorescu: Carul cu boi
7. Andreescu: Iarna la Barbizon
Secoulul XX - Arta abstracta
Modernismul este etica iluminismului ce se opune traditiilor rigide academice. Pictorii considerau ca elementele esentiale sunt culoarea si forma - nu reprezentarea lumii reale, care se putea reda acum prin inovatia fotografiei.
In arhitectura s-au remarcat:
- francezul Eiffel: Turnul Eiffel din Paris
- spaniolul Gaudi: Catedrala La Sagrada Familia din Barcelona
Stilul Art Nouveau are o predilectie spre formele inspirate din natura, vegetale si florale, si este caracterizat de bogatia liniilor curbe.
Stilul Art Deco este caracterizat prin rigoarea, simplitatea formelor si linii drepte, geometrice.
- Expresionismul (1905- 1937) este un stil caracterizat de culori tipatoare, contrastante, de linii frante si curbe, de un ritm discontinuu. Este o revolutie pur estetica, considerata o arta degenerata si fiind tinta atacurilor naziste.
- Germania:
• Grupul Die Brücke (Puntea)
1. Kirchner: Fata cu umbrela japoneza, Scena de strada la Berlin
2. Heckel: Peisaj din Dresda
3. Schmidt-Rottluff: Cap de femeie
4. Pechstein: Dansatoare reflectata in oglinda
5. Mueller: Autoportret, Doua fete in padure
• Grupul Der Blaue Reiter (Calaretul albastru)
1. Marc: Caii galbeni, Purcelusii
2. Macke: Reflexia in vitrina
3. Nolde: Rastignirea
4. Klee: Ingeri colorati, Peisaj cu copil, Teama
5. rusul Kandinsky: Fuga, Improvizatia 19, Compozitia IV, Echilibrul
- Europa:
1. norvegianul Munch: Tipatul, Copilul bolnav, Pubertate, Madonna
2. elvetianul Amiet: Autoportret, Peisaj de zapada
3. olandezul Van Dongen: Femeie cu palarie mare, Femeie la balustrada
4. finlandezul Gallen-Kallela: Tripticul Aino, Apararea lui Sampo
5. cehul Kubista: Autoportret, Cariera in Braník
- Fovismul (1905) este un curent formalist, care reprezenta lumea concreta in culori violente, folosind tonuri pure si renuntand la perspectiva.
- Franta:
1. Matisse: Dans II, Muzica, Bluza romaneasca, Jazz (colaj), Tristetea regelui
2. Derain: Peisaj la Chatou, Trei personaje stand pe iarba, Peisaj din Cassis
3. Vlaminck: Podul din Chatou, Plantatie de castani la Chatou
4. Puy: Harfleur
5. Manguin: Vedere deasupra de Grimand
6. Marquet: Sergentul Regimentului Colonial
- Cubismul (1908-1914) este o noua percepere a realitatii, prin renuntarea la perspectiva, descompunerea obiectului reprezentat intr-o multime de suprafete mici geometrizate, cu o gama cromatica sumara si prin tehnica collage.
- Franta:
1. Braque: Viaduct in Estaque, Femeie cu chitara
2. spaniolul Picasso: Domnisoarele din Avignon, Natura moarta cu vioara, Vioara, pahar, pipa si calimara
3. spaniolul Gris: Peisaj la Ceret, Chitara
4. Delauney: Soare, turn si aeroplan (curentul Orfism)
5. Leger: Femeia in albastru, Petrecere in timpul liber, Constructorii
6. Duchamp: Nud coborand o scara
- De Stijl (neoplasticism) este un stil din anii 1920 originar in Tarile de Jos. Pictorii suportau abstractia pura in arta, si universalitatea prin reducerea la elementele esentiale ale formei si culorii, adica simplificau compozitiile la linii verticale si orizontale, si foloseau doar cele trei culori primare.
1. olandezul Mondrian: Compozitie cu rosu, galben si albastru, Compozitie cu albastru
Arta de avant-garda din Rusia a aparut dupa Revolutia bolsevica din 1917, caracterizata de lucrari de propaganda pentru Uniunea Sovietica.
- Suprematismul (1915-1916) este fondat de Malevici si tindea spre o totala abstractie geometrica, spre valori metafizice asociate cu materiile sau structurile.
- Constructivismul (1920-1930) a luat nastere in Uniunea Sovietica dupa Revolutia bolsevica (1917) si este privit ca un efort de a armoniza arta cu productia industriala, cu munca.
1. ucrainianul Malevici: Patrat negru pe fond alb, Compozitie suprematista
2. Rodcenko: Dans.Compozitie fara obiect
3. El Lissitzky: Victorie in fata soarelui
4. graficianul si ceramistul Suetin: Design pe portelan
5. Shukov: primele structuri hiperboloide in designul industrial, Turnul Sucov
- Arta concreta (1924) desemneaza realitatea spirituala, tradusa in plan plastic prin linii si forme geometrice dispuse in imagine.
1. olandezul Van Doesburg: Ritmul unui dans rus
- Realismul socialist reprezinta doctrina comunista proclamata in 1932 de catre Uniunea Sovietica (Stalin).
- Rusia:
1. S. Gherasimov: Sarbatoare in Colhoz
2. A. Gherasimov: Stalin si Vorosilov in Kremlin
3. Vladimirski: Trandafiri pentru Stalin
4. Ivanov: Lenin la munca voluntara in Kremlin
5. sculptorita Mukhina: Muncitorul si colhoznica
- Arhitectura era reprezentata prin constructii monumentale, impunatoare: Universitatea Lomonosov si Hotelul Leningrad (Moscova), Palatul Culturii (Varsovia), Casa Scanteii (Bucuresti).
- Romania:
1. Perahim: Luptand pentru pace
2. Ressu: Semnarea apelului pentru pace
3. Ciucurencu: 1 Mai, Ana Ipatescu
4. Baba: Otelari
Reprezentanti de seama ai artelor plastice romanesti
Arhitectura:
1. G. Cerchez: Institutul de Arhitectura (Bucuresti)
2. C. Cerchez: Casa-muzeu Dr. Minovici
Sculptura:
1. Paciurea: Gigantul
2. Jalea: George Enescu
Pictura:
1. Luchian: Crizanteme, Anemone, Un zugrav- Autoportret
2. Pallady: Natura moarta cu pepene
3. Petrascu: Podul de la San Martin
4. Tonitza: Fata padurarului
- Suprarealismul (1930-1940) este un curent artistic de avangarda, care proclama o totala libertate de expresie, intemeiat de poetul francez Andre Breton.
1. spaniolul Dali: Persistenta memoriei, Copil geopolitic privind nasterea omului, Gala in chip de Leda atomica, Naluca sex-appeal-ului
2. spaniolul Miro: Melc, femeie, floare si panza, Compozitie
- Minimalismul este caracterizat in sculptura de forme geometrice simple.
1. romanul Brancusi: Sarutul, Poarta sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Rugaciunea, Domnisoara Pogany,
2. americananul Judd: Fara titlu
- Expresionismul abstract (1946-1970) a luat nastere in New-York si are doua tendinte:
- “action painting” (pictura gestuala) caracterizata prin compozitii cromatice cu largi suprafete de culoare, creand abstractii ritmice intr-un spatiu virtual infinit;
- “color field painting” (abstractia cromatica) caracterizata printr-o pictura din campuri ample de culoare, dispuse in tente plate, active in acelasi plan, in care uneori isi fac aparitia principii rationaliste ordonatoare.
1. americanul Jackson Pollock: Stenographic figure, Cathedral, The tea cup, The Moon-Woman, Ocean, Eyes in the heat
Postmodernismul (dupa cel de-al doilea Razboi Mondial) se ocupa de modul in care autoritatea unor entitati ideale este slabita prin procesul de fragmentare si favorizeaza eclectismul (imbratiseaza diversitatea si contradictia).
- S.U.A.:
1. Koons: Catelul (sculptura din flori)
2. Rauschenberg: Biciclete (miscarea Dadaism)
- Ca reactie la austeritatea modernismului, arhitectura este exuberanta in tehnicile de constructie si in ornamente, semanand la rafinamentul executiei cu Art Deco.
Le Corbusier a propus noi solutii estetice, moderne si functionale in arhitectura: vila Savoye (Poissy).
1. S.U.A.: sediul companiei Sony (New York), cladirile de pe bulevardul Las Vegas Strip, Cladirea Serviciilor publice (Portland)
2. Germania: Scoala de arta Bauhaus (Dessau), Muzeul de Arta (Stuttgart)
3. Spania: Muzeul de Arta Guggenheim (Bilbao)
- Pop art (1960) introduce in arta obiecte de uz cotidian, colaje tridimensionale, tehnica seriografiei, temele fundamentale fiind reclama, mass-media, aluziile la sfera sexuala si benzile desenate.
1. americanul Andy Warhol - Sticlele de Coca-Cola, Cutiile de conserve, Flori, Marilyn Monroe
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu