Preistoria: Cele mai vechi urme au fost descoperite pe teritoriul Africii in urma cu peste 25 de milioane de ani in zona Riftului.
Epoca pietrei
1. Paleolitic: Pictura rupestra (pe peretii pesterilor) infatiseaza cu multa acuratete bizoni, cai si cerbi (Lascaux, Franta si Altamira, Spania). Se utilizau culori stralucitoare realizate din pulberi minerale dizolvate in grasimi, albus de ou, sucuri vegetale.
2. Mezoliticul: uneltele de mici dimensiuni erau faurite din silex, cuart si os corn.
3. Neoliticul: uneltele au fost slefuite si perforate. Apar noi ocupatii, precum olaritul, torsul, tesutul si impletitul. Modul de viata nomad este inlocuit de cel sedentar, prin inventarea locuintelor mai rezistente si prin amplasarea lor in sate. Prima civilizatie a Europei, cultura Cucuteni (satul din apropierea Iasiului descoperit in 1884) se intindea pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Aveau locuinte mari, cu platforme din lemn, cu vetre interioare. Se ocupau cu vanatoarea, agricultura si cu mestesuguri casnice. Cunosteau metalele arama, aurul si argintul, pe care le foloseau pe scara redusa. Exista cultul zeitei-mama (matroana), dovada fiind numeroasele statuiete antropomorfe descoperite. Practicau diverse culte solare evidente in pictura, folosind culorile rosu, alb si negru. Ceramica (predomina decorul in spirala): Hora de la Frumusica, Ganditorul, Soborul Zeitelor, Macheta de sanctuar, Amfora, Vas binoclu.
Epoca metalelor
1. Epoca bronzului: prin combinarea aramei cu staniu a fost obtinut primul aliaj, numit bronz. Oamenii si-au confectionat topoare, sabii si alte unelte mai practice.
2. Epoca fierului: Omul a confectionat noi arme si unelte din fier. Au aparut: familia, ginta, tribul, uniunea de triburi. Ei credeau in zei si credintele lor religioase erau: animiste (fiecare lucru are un suflet) si antropomorfe (fiecare divinitate era asemanatoare omului). Animalele erau sacrificate sau erau glorificate pentru forta lor. Aceste animale erau pictate pe peretii pesterilor. Erau diverse culte: Invocarea magica a fortelor supranaturale, Cultul vanatorii, Cultul fertilitatii (statuete antropomorfe Venus - Venus din Willendorf), Cultul soarelui, Cultul morţilor. Practica acestor culte se desfasura in sanctuare: Cernac (Franta), Stonehenge (Anglia).
Antichitate (3000 i.Hr - 476 d. Hr.)
Cele 7 minuni ale lumii antice:
1. Statuia lui Zeus din Olimpia
2. Moausoleul din Halicarnas
3. Gradiniile suspendate ale Samiramidei
4. Colosul din Rhodos
5. Farul din Alexandria
6. Templul Zeitei Artemis
7. Piramida lui Keops de la Giseh
- In Mesopotamia s-au dezvoltat o serie de popoare: babilonienii, asirienii, akadienii, chaldeii, persii, hititii, fenicienii si palestinienii. Civilizatia sumeriana a avut o mare dezvoltare pe malurile fluviilor Tigru si Eufrat. Arhitectura: Ziguratul din Ur.
- In Egiptul antic cultura a fost dezvoltata de civilizatia din valea Nilului.
Pictura: Faraonii erau reprezentati detinand insemnele puterii. Culorile folosite sunt expresive si simbolice. Fresce: Gastele de la Meidum, Pisica la panda, Muziciene si dansatoare. In ceramica sunt folosite culorile rosu si negru pentru a reda scene din viata cotidiana alaturi de motive animale.
Arhitectura era caracterizata de constructii impunatoare din lespezi mari de piatra, coloane groase si inalte din piatra cu capitel in forma de frunze de lotus, palmier sau papirus: Piramidele lui Keops, Kefren şi Mikerinos, templul funerar al lui Tutankamon din valea Regilor, Templul din Luxor, Templul din Karnak.
Sculptura: sarcofage din piatra, Sfinxul (Gizeh), statuia lui Kefren, Scribul, statuile faraonului Ramses al II-lea din templul Abu Simbel, masca de aur a lui Tutankamon, bustul reginei Nefertiti.
- Grecia antica s-a evidentiat prin sculptura din marmura: Discobolul, Doriforul, Venus din Milo, Apollo (Templul lui Zeus din Olympia), statuile lui Fidias: Zeus si Atena si statuetele de Tanagra. Arhitectura - coloanele templelor aveau capitelul doric, ionic sau corintic: templul atenian Parthenon si Palatul din Cnossos. Pictura pe ceramica reprezenta siluete negre pe fundalul rosu natural al vasului, sau invers. Arta minoica este reprezentata de picturi realiste pe peretii palatelor din Creta sau pe ceramica: Fresca cu toreador, Fresca cu delfin, Vaza cu caracatita.
- Roma antica este reprezentata de mozaicuri si fresce realiste (Cantaret din flaut, Dansatori) in orasele Pompei si Herculaneum. Arhitectura - coloana cu capitel corintic: Colosseumul, Panteonul, Columna lui Traian. Sculptura: Lupoaica de pe Capitoliu, Arcul de triumf a lui Constantin, Forul lui Traian.
- In Perioada precolumbiana au existat popoarele de maiasi, azteci, tolteci, incasi. Maya (2000 i. H.-900 d.H.) este o etnie indigena din America Centrala (sudul Mexicului, Guatemala, peninsula Yucatan). Aveau cunostinte matematice, calendar si codexuri scrise cu hieroglifele maiase. Cunosteau arta ceramica, tehnica prelucrarii textilelor si metalelor ca aur, argint sau cupru.
Arhitectura: piramida in trepte, palate, observatorii astronomice, temple religioase (Chichen Itza) si terenuri pentru jocuri cu mingea.
Sculptura: micile figurine din insula Jaina, marile stele de piatra si splendidele ornamentatii ale fatadelor constructiilor.
Pictura: frescele din templul din Bonampak.
Inca (1438) a fost cel mai mare imperiu din vestul Americii de Sud, cucerit de spanioli in 1533. Religia era politeista, dar zeul suprem era Inti, zeul soare. In cadrul ceremoniilor religioase, incasii sacrificau lame si mai tarziu au trecut la sacrificii umane.
Arhitectura: Orasul Machu Picchu si complexul administrativ, religios, agricol si militar Ollantaytambo.
- China antica este renumita pentru impresionanta constructie Marele Zid Chinezesc si pentru pogode (palate si temple cu mai multe etaje, cu acoperisuri curbate in sus). Sculptura: vase de bronz care aveau forme animaliere si statuete din lut ars, reprezentand personaje de la Curtea imperiala. Pictura se realizeaza pe matase, uneori doar cu tusul negru, avand ca tema peisajul.
- India antica este cunoscuta pentru arhitectura sa unica, reprezentata de temple sub forma de movila numite stupe, cu cupole ornamentale din piatra. Sculptura din piatra are
tema religioasa si il reprezinta pe Buddha.
Secolele V-XV
Arta bizantina avea ca insusiri abstractizarea si abordarea simbolica, profund naturalista. A constituit instrumentul de propaganda a religiei crestine si a puterii imperiale. Arta avea rolul de a impresiona si de a inalta sufletul catre divinitate. Arhitectura: forumul lui Constantin (Columna si statuia Imparatului Constantin), Bazilica Sf. Sofia, Biserica Sf. Apostoli, Hipodromul, Manastirea Sf. Caterina (Peninsula Sinai), Bazilica San Vitale si Mausoleul Gallei Placidia (Ravenna). Mozaicurile decorau catacombele romane si peretii bisericilor cu scene religioase (Bazilica San Vitale). O tema caracteristica o constituie Sfintii, reprezentati pe Icoane (picturi pe lemn).
Secolele X-XII
Arta romanica apare in apusul Europei, influetata de arta romana si bizantina. Arhitectura este caracterizata de constructii masive si severe din piatra, cu elemente specifice, cum ar fi bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a ferestrelor: Catedralele Poitiers si Arles din Franta, Catedrala Warms din Germania.
Sculptura din piatra este de inspiratie biblica cu influente orientale.
Tehnica folosita in pictura este fresca cu teme religioase.
Secolele XII-XV
Evul mediu este reprezentat in pictura in Italia la sfarsitul sec. al XIII-lea de catre Cimabue si Duccio, fondatori ai realismului vizual (Altarul Maddona cu Pruncul Sfant). Giotto (sec XIV): frescele Sf. Francisc din Assisi, frescele din capela Scrovegni (Padova) si capela Santa Croce (Florenta).
- Arta gotica are ca elemente caracteristice ale arhitecturii bolta in arc frant (ogiva), arcul butant si rozeta prezenta in basoreliefuri. Sculptura era menita sa impodobeasca interiorul si exteriorul constructiilor: Cavaler si preot, Prinderea lui Iisus (Catedrala din Reims).
In Goticul timpuriu (sec. XII) se dezvolta pictura pe vitraliile catedralelor: Lorenzetti (frescele din Palazzo Pubblico din Siena), Altarul din Trebon.
Goticul tarziu (sec. XV) s-a remarcat prin exagerarea abundenţei detaliilor.
- Franta: biserica abatiala de la Saint-Denis (Paris), Catedrala Notre-Dame (Paris), Catedralele din Chartres, Amiens si Reims
- Germania: Domurile din Koln, Nurnberg si Bamberg
- Anglia: Catedralele din Canterbury, Wells, Lincoln si Salisbury
- Spania: Catedralele din Burgos si Toledo
- Italia: Domul din Milano, Casa de aur si Palatul Dogilor din Venetia
Secolul XV - Renasterea
Renasterea timpurie este caracterizata de perspectiva liniara, armonia corpului omenesc, individualitatea şi plasticitatea stilului, compunerea minutioasa a tablourilor, finetea redarii figurilor, stralucirea culorilor in ulei.
-Italia:
1. Brunelleschi: cupola Domului din Florenta
2. Bramante: Domul Sf. Petru (Roma)
3. Uccello: Batalia de la San Romano, frescele din Catedrala Assunta del Prato
4. Della Francesca: frecele templului familiei Malatesta (Rimini), Federigo da Montefeltro si sotia Battista Sforza
5. Mantegna: Christos mort, Intoarcerea cardinalului Francesco de la Roma
- Europa:
1. flamandul van Eyck: Sotii Arnolfini, Madona cancelarului Rolin, Altarul din Gent (catedrala Saint Bavon)
2. flamandul Bosch: Tripticul Ispitele Sf. Anton, Judecata de Apoi, Gradina placerilor, Purtarea crucii
Secolul XVI - Apogeul Renasterii
Renasterea italiana este o perioada de inflorire a artei, consecinta a dezvoltarii economice, sustinuta financiar de familia Medici din Florenta si papalitatea romana.
1. Ghiberti: Portile Paradisului ale Baptisteriului, Sacrificiul lui Abraham
2. Donatello: statuile David, Sf. Ion Evanghelistul, Sf. Gheorghe, Gattamelata, tribuna Cantoria (Domul din Florenta)
3. Masaccio: Izgonirea din Eden (Capella Brancacci)
4. Leonardo da Vinci: Cina cea de Taina, Doamna cu hermina, Mona Lisa, Madona intre stanci, statuia David
5. Tiziano: La Bella, Flora, Lavinia, Carol Quintul, Filip al II-lea
6. Verrocchio: Botezul lui Hristos, Iisus si Sf. Toma
7. Botticelli: Nasterea lui Venus, Primavara
8. Michelangelo: fresca cu scenele din Geneza (plafonul Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului), statuile David, Moise, Ganditorul, Ziua si Noaptea
9. Rafael: fresca Scoala din Atena (frecele stanzelor din Palatul Vaticanului), Frumoasa gradinarita, Madona Sixtina, Schimbarea la fata
10. Correggio: frescele din biserica San Giovanni Evangelista
11. Pisano: bosorelieful Nasterea lui Hristos (Catedrala din Pisa)
Manierismul italian (1520) are ca trasaturi caracteristice: pierderea claritatii imaginii, multiplicarea elementelor in compozitie, simboluri complexe, erotism estetizant, deformarea corpurilor, scheme sinuoase si alungirea formelor.
1. Fiorentino: frescele pentru palatul din Fontainebleau, Coborarea de pe cruce
2. Bronzino: Lucrezia Panciatichi, Marea Rosie traversata de israeliti, Alegoria dragostei
3. Tintoretto: Minunea Sf. Marcu, fresce pentru Scoala din San Rocco, Susanna şi batranii
4. Veronese: Plafonul Salonului Olimpic din Villa Barbaro, Iisus in Emaus, Martiriul Sf. Sebastian, Ospatul din casa Levitului
5. spaniolul El Greco: Dezbracarea lui Hristos, Inmormantarea contelui de Orgaz, Adoratia pastorilor, Vedere din Toledo
Renasterea in Europa
- Germania:
1. Grunewald: Rastignirea (altarul Isenheim), Jalea lui Hristos, Madonna si pruncul
2. Durer: Adam si Eva, gravura in cupru Cavalerul, moartea si diavolul, Apostolii Petru si Pavel cu Evanghelistii Marcu si Ioan
3. Cranach cel batran: Venus, Judecata lui Paris, Martin Luther
4. Holbein cel Tanar: Henric al VIII-lea, Thomas Morus
- Tarile de Jos:
1. olandezul Bruegel cel Batran: Proverbele, Jocuri de copii, Dans taraneasc
- Franta:
1. sculptorul Goujon: cariatidele Palatului Louvre, bosoreliefurile Fantanei Inocentilor
2. Fouquet: Carol al VII-lea, Fecioara cu pruncul
3. Clouet: Francisc I, Contele de Nevers
Secolul XVII
Stiul Baroc privilegiaza efectele dinamice si teatrale, printr-o bogatie a formelor si a curbelor.
- i-a nastere in Italia:
1. Caravaggio: Crucificarea Sf. Petru, Bacchus, Iudita taind capul lui Holofern, Cina din Emmaus, Punerea in mormant
2. Barocci: Eneas scapa din Troia in flacari
3. Carracci: Drumul spre Egipt, Aroganta virginei, Unde mergi Doamne?
4. sculptorul Bernini: Colonada lui Bernini, Fantana Tritonului, Apollo si Daphne, Pluto si Proserpina, altarul Extazul Sf. Tereza
5. arhitectul Borromini: bisericile San Carlo alle Quattro Fontane si Sant'Ivo alla Sapienza
6. arhitectul Guarini: Palatul Carignano
- Spania:
1. Velasquez: Meninele, Atelierul lui Vulcan, Torcatoarele, Papa Inocentiu al X-lea
2. Zurbaran: Sf. Margareta a Antiohiei, Imaculata conceptie, Sf. Francisc ingenunchiat
3. Murillo: Preacurata cu pruncul, Imaculata, Cersetorul, Vanzatoarele de fructe
- Franta:
1. arhitectul Hardouin-Mansart: Palatul Vendôme, Palatul Versailles, biserica Dome des Invalides
- Anglia:
1. arhitectul Vanbrugh: Palatul Blemheim
- Flandra:
1. Rubens: Rapirea fiicelor lui Leucip, Sosirea Mariei de Medici la Marsilia, Judecata lui Paris
2. Van Dyck: Carol I Stuart la vanatoare, Portretul marchizei Elena Grimaldi, Venus in atelierul lui Vulcan
- Olanda:
1. Rembrandt: Lectia de anatomie a doctorului Tupl, Ospatul lui Baltazar, Rondul de noapte, Batşeba, Autoportrete
2. Vermeer: Vedere din Delft, Laptareasa, Fata cu turban, Astronomul
Clasicismul francez elaboreaza o sinteza intre influentele renascentiste italiene cu cele antice si traditia franceza; este dominat de ratiune.
1. Poussin: Pastorii din Arcadia, Vara, Moartea lui Germanicus
2. Lorrain: Port
3. La Tour: Magdalena in lumina de noapte, Prezicatorul de noroc, Sf. Jerome
4. arhitectul De Brosse: Palatul Luxembourg
5. arhitectul Mansard: castelul Maison-Laffitte, Biserica Val-de-Grace
6. arhitectii Le Vau si Le Brun: castelul Vaux-le-Vicomte, Palatul Versailles
Secolul XVIII – “secolul luminilor”
Stilul Rococo poate fi considerat o ilustrare a Iluminismului; este caracterizat de bogatia si varietatea detaliilor si a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului pana la opulenta.
- Franta:
1. Watteau: Imbarcarea pentru Cythera, Pierrot, Iubirea in Teatrul italian
2. Boucher: Triumful lui Venus, Marchiza de Pompadour, Jupiter si Callisto
3. Fragonard: Leaganul, Femei la scaldat, Declaratia de dragoste, Inspiratia
Neoclasicismul francez (1750-1830) este o reactie la exagerarile rococoului, caracterizat de austeritate si monumentalitate decorativa si intoarcere la antichitate, dominat de rigoare si ratiune.
1. David: Juramantul Horatiilor, Moartea lui Socrate, Napoleon Bonaparte traversand Alpii
2. Ingres: Doamna de Senonnes, Marea Odalisca, Izvorul, Baia turceasca
3. arhitectul Soufflot: Pantheonul (Paris)
Secolul XIX – “secolul reactiilor”
Romantismul este o reactie la neoclasicism, exalta sentimentul, lirismul, fantezia, individulismul; relatia om-natura devine un subiect important in pictura.
- Franta:
1. Gericault: Ofiter de vanatori din garda imperiala, Pluta Meduzei, Invidia din Salpetriere
2. Delacroix: Dante si Vergiliu in Infern, Moartea lui Sardanapal, Libertatea conducand poporul
- Anglia:
1. Turner: Aruncarea de la Calas, pescari francezi iesind in larg, Armata lui Hanibal traversand Alpii, Didona construind Cartagina, Batalia de la Trafalgar
2. Constable: Valea din Dedham, Car de transportat fanul, Muntele din Old Sarum
- Germania:
1. Friedrich: Ruinele unei abatii in padurea de stejari, Marea inghetata, Watzmann
- Spania:
1. Goya: Familia lui Carol al IV-lea, Maja dezbracata, Maja imbracata, ciclurile de gravuri Capriciile si Ororile razboiului, 3 Mai 1808 - Impuscarea revoltatilor madrileni, Batranele, Saturn devorandu-si copiii
Realismul (1840-1863) i-a nastere in Franta si este o reactie la amploarea industrializarii, ce are ca tema realitatiile cotidiene.
1. Corot: Seara, Vedere din padurea Fontainbleu, Concert campenesc
2. Courbet: Inmormantare la Ornans, Somnul, Fumatorul de pipa - Autoportret
3. Manet: Dejunul pe iarba, Olympia, Bar la Folies-Bergère
Impresionismul (1865-1886) este o reactie fata de Academie des Beaux-Arts, inclinat spre studiul luminii si culorii, al impresiilor vizuale pe care le da lumina. Pictorii prefera pictura in aer liber si folosesc o cromatica pura si tuseuri fine de penel pentru a simula lumina reala. - Franta:
1. Monet: Impresie- Rasarit de soare, Catedrala din Rouen, Nuferi-armonie verde
2. Renoir: Dans la Moulin de la Galette, Les grandes baigneuses
3. Degas: statuie in bronz Mica balerina, Modista, Clasa de dans, Dupa baie
4. Pissaro: Primavara la Louveciennes, Acoperisurile rosii, un colt de tara, efectul iernii, Tanara fata cu bat
5. Sisley: Peisaj din Micote Louveciennes, Sat la malul Senei
6. Bazille: Rochia roz, Reuniune de familie, Atelier pe strada Furstenberg
7. sculptorul Rodin: Burghezii din Calais, Poarta infernului, Ganditorul, Sarutul
- Anglia:
1. americanul Whistler: Nocturne, Simfonie in alb nr. 2, Aranjament in gri si negru nr. 1 - Mama artistului
Neoimpresionismul francez (1885-1891) este caracterizat de tonuri pure, juxtapuse, în suprafete din ce in ce mai mici, care dau un amestec optic si contraste simultane de culoare. Aceasta tehnica a tuselor divizate (divizionism) se va accentua pana la obtinerea unor puncte colorate, ceea ce a adus miscarii artistice si numele de pointillism.
1. Seurat: Duminica dupa-amiaza pe insula Grande Jatte, Modelele, Zarva, Circul
2. Signac: Portul Saint-Tropez, Palatul papilor din Avignon, Vedere asupra portului din Marsilia
Postimpresionismul a extins limitele Impresionismului, prin denaturarea formei pentru un efect expresiv şi prin contraste puternice. Personajele au un caracter simbolic si exprima sentimente.
- Franta:
1. Cezanne: Jucatorii de carti, Muntele Sainte-Victoire, Les grandes baigneuses
2. olandezul Van Gogh: Autoportret, Mancatorii de cartofi, Terasa cafenelei noaptea, Vaza cu douasprezece Floarea-soarelui, Irisii, Noapte instelata, Portretul Dr. Gachet
3. Gauguin: Christ galben, Fata din Tahiti, De unde venim?Ce suntem?Incotro ne indreptam?
4. Toulouse-Lautrec: Dansul la Moulin Rouge, La Goulue sosind la Moulin Rouge
5. Rousseau: Autoportret, Razboiul, Cal atacat de un jaguar, Visul
Simbolismul este o miscare artistica care se opunea naturalismului si parnasianismului, potrivit careia valoarea fiecarui obiect si fenomen din lumea inconjuratoare poate fi exprimata si descifrata cu ajutorul simbolurilor.
- Franta:
1. Bonnard: Oglinda pe masuta de baie
2. Moreau: Oedip si Sfinxul, Salomea, Orfeu, Leda si lebada
Reprezentanti de seama ai artelor plastice romanesti
Arhitectura laica cunoaste o mare amploare prin construirea de cladiri bogat decorate in interior cu elemente preluate din Asia Mica. Domina stilurile apusene neoclasic, romantic si ecletic, de unde si renumele Bucurestiului de Micul Paris.
1. Orascu: Palatul Universitatii, Hotel Bulevard si Cinematograful din Bucuresti
2. Socolescu: Universitatea din Craiova
3. Savulescu: Palatul Postelor (Bucuresti)
4. Mincu: Scoala Centrala de Fete
- biserica Teiul Doamnei (Bucuresti), Catedrala Romano-Catolica (Satu-Mare)
- Cazinoul din Constanta, Muzeul de Arta din Craiova, Teatrele din Cluj si Oradea
Sculptura:
1. Storck: portretele personalitatilor contemporane in ronde-bosse pe frontonul Universitatii din Bucuresti
2. Georgescu: statui ale personalitatilor contemporane
3. Ionescu-Valbudea: Mihai Nebunul, Speriatul
Pictura:
1. Negulici: Nicolae Balcescu
2. Rosenthal: Romania revolutionara
3. Iscovescu: Avram Iancu
4. Lecca: Femeie cu evantai
5. Aman: Hora la Aninoasa
6. Grigorescu: Carul cu boi
7. Andreescu: Iarna la Barbizon
Secoulul XX - Arta abstracta
Modernismul este etica iluminismului ce se opune traditiilor rigide academice. Pictorii considerau ca elementele esentiale sunt culoarea si forma - nu reprezentarea lumii reale, care se putea reda acum prin inovatia fotografiei.
In arhitectura s-au remarcat:
- francezul Eiffel: Turnul Eiffel din Paris
- spaniolul Gaudi: Catedrala La Sagrada Familia din Barcelona
Stilul Art Nouveau are o predilectie spre formele inspirate din natura, vegetale si florale, si este caracterizat de bogatia liniilor curbe.
Stilul Art Deco este caracterizat prin rigoarea, simplitatea formelor si linii drepte, geometrice.
- Expresionismul (1905- 1937) este un stil caracterizat de culori tipatoare, contrastante, de linii frante si curbe, de un ritm discontinuu. Este o revolutie pur estetica, considerata o arta degenerata si fiind tinta atacurilor naziste.
- Germania:
• Grupul Die Brücke (Puntea)
1. Kirchner: Fata cu umbrela japoneza, Scena de strada la Berlin
2. Heckel: Peisaj din Dresda
3. Schmidt-Rottluff: Cap de femeie
4. Pechstein: Dansatoare reflectata in oglinda
5. Mueller: Autoportret, Doua fete in padure
• Grupul Der Blaue Reiter (Calaretul albastru)
1. Marc: Caii galbeni, Purcelusii
2. Macke: Reflexia in vitrina
3. Nolde: Rastignirea
4. Klee: Ingeri colorati, Peisaj cu copil, Teama
5. rusul Kandinsky: Fuga, Improvizatia 19, Compozitia IV, Echilibrul
- Europa:
1. norvegianul Munch: Tipatul, Copilul bolnav, Pubertate, Madonna
2. elvetianul Amiet: Autoportret, Peisaj de zapada
3. olandezul Van Dongen: Femeie cu palarie mare, Femeie la balustrada
4. finlandezul Gallen-Kallela: Tripticul Aino, Apararea lui Sampo
5. cehul Kubista: Autoportret, Cariera in Braník
- Fovismul (1905) este un curent formalist, care reprezenta lumea concreta in culori violente, folosind tonuri pure si renuntand la perspectiva.
- Franta:
1. Matisse: Dans II, Muzica, Bluza romaneasca, Jazz (colaj), Tristetea regelui
2. Derain: Peisaj la Chatou, Trei personaje stand pe iarba, Peisaj din Cassis
3. Vlaminck: Podul din Chatou, Plantatie de castani la Chatou
4. Puy: Harfleur
5. Manguin: Vedere deasupra de Grimand
6. Marquet: Sergentul Regimentului Colonial
- Cubismul (1908-1914) este o noua percepere a realitatii, prin renuntarea la perspectiva, descompunerea obiectului reprezentat intr-o multime de suprafete mici geometrizate, cu o gama cromatica sumara si prin tehnica collage.
- Franta:
1. Braque: Viaduct in Estaque, Femeie cu chitara
2. spaniolul Picasso: Domnisoarele din Avignon, Natura moarta cu vioara, Vioara, pahar, pipa si calimara
3. spaniolul Gris: Peisaj la Ceret, Chitara
4. Delauney: Soare, turn si aeroplan (curentul Orfism)
5. Leger: Femeia in albastru, Petrecere in timpul liber, Constructorii
6. Duchamp: Nud coborand o scara
- De Stijl (neoplasticism) este un stil din anii 1920 originar in Tarile de Jos. Pictorii suportau abstractia pura in arta, si universalitatea prin reducerea la elementele esentiale ale formei si culorii, adica simplificau compozitiile la linii verticale si orizontale, si foloseau doar cele trei culori primare.
1. olandezul Mondrian: Compozitie cu rosu, galben si albastru, Compozitie cu albastru
Arta de avant-garda din Rusia a aparut dupa Revolutia bolsevica din 1917, caracterizata de lucrari de propaganda pentru Uniunea Sovietica.
- Suprematismul (1915-1916) este fondat de Malevici si tindea spre o totala abstractie geometrica, spre valori metafizice asociate cu materiile sau structurile.
- Constructivismul (1920-1930) a luat nastere in Uniunea Sovietica dupa Revolutia bolsevica (1917) si este privit ca un efort de a armoniza arta cu productia industriala, cu munca.
1. ucrainianul Malevici: Patrat negru pe fond alb, Compozitie suprematista
2. Rodcenko: Dans.Compozitie fara obiect
3. El Lissitzky: Victorie in fata soarelui
4. graficianul si ceramistul Suetin: Design pe portelan
5. Shukov: primele structuri hiperboloide in designul industrial, Turnul Sucov
- Arta concreta (1924) desemneaza realitatea spirituala, tradusa in plan plastic prin linii si forme geometrice dispuse in imagine.
1. olandezul Van Doesburg: Ritmul unui dans rus
- Realismul socialist reprezinta doctrina comunista proclamata in 1932 de catre Uniunea Sovietica (Stalin).
- Rusia:
1. S. Gherasimov: Sarbatoare in Colhoz
2. A. Gherasimov: Stalin si Vorosilov in Kremlin
3. Vladimirski: Trandafiri pentru Stalin
4. Ivanov: Lenin la munca voluntara in Kremlin
5. sculptorita Mukhina: Muncitorul si colhoznica
- Arhitectura era reprezentata prin constructii monumentale, impunatoare: Universitatea Lomonosov si Hotelul Leningrad (Moscova), Palatul Culturii (Varsovia), Casa Scanteii (Bucuresti).
- Romania:
1. Perahim: Luptand pentru pace
2. Ressu: Semnarea apelului pentru pace
3. Ciucurencu: 1 Mai, Ana Ipatescu
4. Baba: Otelari
Reprezentanti de seama ai artelor plastice romanesti
Arhitectura:
1. G. Cerchez: Institutul de Arhitectura (Bucuresti)
2. C. Cerchez: Casa-muzeu Dr. Minovici
Sculptura:
1. Paciurea: Gigantul
2. Jalea: George Enescu
Pictura:
1. Luchian: Crizanteme, Anemone, Un zugrav- Autoportret
2. Pallady: Natura moarta cu pepene
3. Petrascu: Podul de la San Martin
4. Tonitza: Fata padurarului
- Suprarealismul (1930-1940) este un curent artistic de avangarda, care proclama o totala libertate de expresie, intemeiat de poetul francez Andre Breton.
1. spaniolul Dali: Persistenta memoriei, Copil geopolitic privind nasterea omului, Gala in chip de Leda atomica, Naluca sex-appeal-ului
2. spaniolul Miro: Melc, femeie, floare si panza, Compozitie
- Minimalismul este caracterizat in sculptura de forme geometrice simple.
1. romanul Brancusi: Sarutul, Poarta sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Rugaciunea, Domnisoara Pogany,
2. americananul Judd: Fara titlu
- Expresionismul abstract (1946-1970) a luat nastere in New-York si are doua tendinte:
- “action painting” (pictura gestuala) caracterizata prin compozitii cromatice cu largi suprafete de culoare, creand abstractii ritmice intr-un spatiu virtual infinit;
- “color field painting” (abstractia cromatica) caracterizata printr-o pictura din campuri ample de culoare, dispuse in tente plate, active in acelasi plan, in care uneori isi fac aparitia principii rationaliste ordonatoare.
1. americanul Jackson Pollock: Stenographic figure, Cathedral, The tea cup, The Moon-Woman, Ocean, Eyes in the heat
Postmodernismul (dupa cel de-al doilea Razboi Mondial) se ocupa de modul in care autoritatea unor entitati ideale este slabita prin procesul de fragmentare si favorizeaza eclectismul (imbratiseaza diversitatea si contradictia).
- S.U.A.:
1. Koons: Catelul (sculptura din flori)
2. Rauschenberg: Biciclete (miscarea Dadaism)
- Ca reactie la austeritatea modernismului, arhitectura este exuberanta in tehnicile de constructie si in ornamente, semanand la rafinamentul executiei cu Art Deco.
Le Corbusier a propus noi solutii estetice, moderne si functionale in arhitectura: vila Savoye (Poissy).
1. S.U.A.: sediul companiei Sony (New York), cladirile de pe bulevardul Las Vegas Strip, Cladirea Serviciilor publice (Portland)
2. Germania: Scoala de arta Bauhaus (Dessau), Muzeul de Arta (Stuttgart)
3. Spania: Muzeul de Arta Guggenheim (Bilbao)
- Pop art (1960) introduce in arta obiecte de uz cotidian, colaje tridimensionale, tehnica seriografiei, temele fundamentale fiind reclama, mass-media, aluziile la sfera sexuala si benzile desenate.
1. americanul Andy Warhol - Sticlele de Coca-Cola, Cutiile de conserve, Flori, Marilyn Monroe
joi, 22 aprilie 2010
luni, 12 aprilie 2010
Rezumat cursuri "Educatie plastica clasele V-VIII" by D.V.
Materialele de lucru
1. Creionul si minele de diferite profile - pentru hasura
2. Pensula cu varf subtire - pentru contururi fine, parti de detaliu
3. Pensula cu varf lat - pentru acoperirea suprafetelor mari, pentru trasarea liniilor groase
4. Penita - pentru trasarea liniilor subtiri de aceeasi grosime sau modulate
5. Carioca - instrument grafic pentru linii subtiri sau groase, suprafete cromatice intense
Culorile:
1. de apa:
- tempera: tentele se deschid prin uscare
- guasa: isi pierde mai putin stralucirea
- acuarela: pe hartia de acuarela umeda culorile fuzioneaza si se obtin efecte de modelare
2. de ulei: pentru a fi diluate se amesteca cu ulei de in fiert. Se folosesc pensule cu parul tare, cutit de paleta. Suportul este panza acoperita cu grund. Prin pictura in ulei se pot reda toate nuantele din natura, opacitatea luminilor, transparenta umbrelor, aspectul mat si umed, ingaduie retusarile, dar presupune multa maiestrie, tehnica de lucru, cunoasterea legilor cromatice, experienta.
3. pastelul: se obtin mai multe tonuri ale unei culori, in functie de gradul apasarii pe suport - hartie mata.
Elemente de limbaj plastic
1. Punctul ca element de expresie a limbajului plastic, este indivizibil, are semnificatia unui inceput, a unei origini. Punctul poate fi pasiv, static sau dinamic.
De la punctul plastic, prin miscarea lui se formeaza doua elemente: linia si suprafata. Printr-o distribuire inegala a punctelor se pot sugera forma si volumul.
In artele plastice punctul se obtine prin procedee tehnice diverse: pulverizare, stropire, colaj, sablon, amprenta.
Punctul semnifica: inceputul, sfarsitul, limita, germinatia, concentrarea.
Ca element independent in lucrarile de arta plastica, punctul are o prezenta diversa:
- element singular: forma a unor obiecte mici sau obiecte care par mici datorita departarii, element ornamental
- element de constructie rezultat din tehnica folosita de autor: pointilism, mozaic, colaj tip mozaic
- element constructiv, care prin modul in care este dispus, sugereaza miscarea sau volumul
Dupa modul cum sunt sunt dispuse pe suport, punctele pot sa exprime: ordine-dezordine, aglomerat-aerat, static-dinamic.
Punctele pot fi grupate radial, in randuri orizontale, verticale sau oblice, sub forma de fond decorativ. In desenul decorativ punctul este un motiv.
2. Linia este un punct in miscare, care poate sa lege, sa separe, sa sectioneze. Prin valoare, modulare si miscare, linia poate sugera ideea de forma, de spatiu.
Redarea volumului se poate reda prin valoratie alb-negru, prin modulare cromatica sau prin hasura.
Dupa forma linia poate fi: subtire, groasa, continua, intrerupta.
Ca sens, ca directie liniile sunt: drepte, frante sau curbe.
In functie de pozitia lor pe suport distingem linii: orizontale, verticale si oblice.
Semnificatiile liniilor:
- subtire: gingasie, lumina
- groasa: forta, umbra
- continua: siguranta, fermitate
- intrerupta: indecizie, nesiguranta
- dreapta: rigoare, ratiune
- franta: asprime, vitalitate
- curba: sensibilitate, delicatete
- orizontala: calm, repaus
- verticala: aspiratie, inaltare
- oblica: dezorientare, instabilitate
In creatia populara linia are rol de ornamentatie, in diferite procedee decorative: repetitia, alternanta, simetria, asimetria prin care se obtine ritmul, care consta in miscarea elementelor de limbaj plastic. Ritmul in natura reprezinta o repetare relativ regulata a unei miscari, activitati sau a unor procese. Ritmul este o componenta a formelor naturale:
- ritm universal: miscarea planetelor, succesiunea anotimpurilor
- ritm fizic: respiratia, miscarile corpului
- ritm psihic: bucurie-suparare, dragoste-ura
- ritm social: producerea bunurilor materiale
Ritmul plastic este modul in care sunt ordonate elementele de limbaj plastic. Este compus din elementele: intindere, inaltime, calitate, accent, interval, celula ritmica.
Ritmuri valorice: aglomerat- dispersat, liniar, cromatic, de forma, dinamic, orizontal, ascendent-descendent. Pulsatia (pas ritmic) da unitate ritmului.
3. Forma este aspectul exterior sau proprietatea unei figuri determinata de raporturile dintre diferitele ei dimensiuni. Forma plastica este imaginea creata de artist cu ajutorul liniei si culorii in pictura, sau prin volume in sculptura.
1. Forma plana este imaginea continuta intr-o suprafata plana si are doua dimensiuni: lungime si latime. Accidental, pe cale dirijata, se pot obtine forme plastice plane, denumite forme spontane, folosindu-se tehnici diferite: fuzionarea, curgerea libera, stropirea fortata, scurgerea aderenta, dirijarea jetului de aer, sfoara colorata, monotipia.
2. Forma spatiala poseda volum si are trei dimensiuni: lungime, latime si inaltime. Formele spatiale se pot obtine prin: sculptura, ceramica, sticlarie, origami.
4. Culoarea este o insusire a luminii determinata de compozitia sa spectrala, care face ca ochiul sa perceapa diferit radiatiile de pe retina, avand lungimi de unda diferite.
Fizicianul englez Isaac Newton a demonstrat pentru prima oara ca lumina este culoare. Culorile spectrului solar sunt ROGVAIV.
I. Culorile primare: A, R, G - au cel mai mare grad de stralucire.
II. Culorile secundare sau binare de gradul I se obtin prin amestecul culorilor primare:
G+A=V A+R=Vi R+G=O
III. Culorile tertiare sau binare de gradul II se obtin prin amestecul culorilor secundare cu o culoare primara vecina. Acestea au un grad de stralucire mai scazut fata de cele secundare.
V+A=V albastrui V+G=V galbui
O+G=O galbui O+R=O roscat
Vi+R=Vi roscat Vi+A=Vi albastrui
Itten a fost unul dintre pictorii care a realizat cercul cromatic din 12 culori si a impartit culorile in 3 grupe.
Culorile calde dau senzatia de bucurie, apropiere, lumina, caldura: O, R, G.
Culorile reci provoaca impresia de tristete, departare, umbra, frig, rece: A, V, Vi.
Culorile complementare sunt culorile opuse in cercul cromatic, una primara, iar cealalta secundara, care prin amestec dau gri neutru: R-V, G-Vi, A-O. Prin amestec, se tulbura rezultand griuri colorate, iar prin alaturare provoaca un contrast strident.
Nonculorile - alb si negru - sunt folosite mai ales in artele grafice. In pictura, prin amestec se obtin griuri valorice sau prin amestec in cantitati egale se obtine gri neutru. Amestecata cu alb o culoare se deschide, devine parca mai usoara, si da impresia de departare. Amestecata cu negru, se va intuneca si va parea mai grea si mai apropiata.
Amestecul cromatic este procedeul prin care se realizeaza combinarea culorilor spectrului solar intre ele.
1. Amestecul fizic spontan - obtinut prin fuziunea culorilor pe suport
2. Amestecul fizic elaborat - realizat cu ajutorul pensulei pe paleta
Amestecul cromatic realizat intre doua culori vecine din spectru se numeste nuantare, iar culorile rezultate se numesc nuante. Nuanta se refera la calitatea unei culori de a fi mai calda sau mai rece.
G+V=nuante de la G la V sau de la V la G V+A=nuante de la V la A
A+Vi=nuante de la A la Vi Vi+R=nuante de la Vi la R
R+O=nuante de la R la O O+G=nuante de la O la G
Daca G din amestec este in cantitate mai mare, nuanta rezultata se va numi G verzui.
2G+1V=G verzui 1G+2V=V galbui
Amestecurile cromatice rezultate din culorile complementare se numesc tente rupte.
Gri neutru se poate obtine prin diverse amestecuri cromatice:
- amestecul culorilor primare: R+G+A
- amestecul culorilor secundare: V+Vi+O
- amestecul culorilor complentare (culorile secundare se folosesc in cantitate dubla fata de cele primare): 1R+2V 1G+2Vi 1A+2O
Modalitatea in care dispunem pe suport tentele unei singure culori, diferentiate ca tonalitate prin amestec cu nonculorile, se numeste monocromie.
Prin adaugarea unei cantitati de culoare, din griurile valorice, se obtin griuri colorate. Cele mai rafinate griuri colorate se obtin din amestecul culorilor complementare, la care se adauga o cantitate de alb.
Amestecul acromatic este utilizat in grafica si se realizeaza prin combinarea celor doua nonculori. Amestecand alb cu cantitati din ce in ce mai mari de negru se va obtine o scara valorica compusa din trepte de griuri valorice sau degradeuri de alb si negru. Griul neutru se obtine prin amestecul nonculorilor in cantitati egale. Prin valoratie se pot obtine diferite trepte de griuri valorice, care pot compensa lipsa culorilor.
Modelarea culorilor este un procedeu prin care se valoreaza suprafetele plane sau se modifica relieful formelor spatiale. Ea pune in evidenta lumina si umbra. In pictura, modelarea se realizeaza prin treceri treptate de la deschis catre inchis sau invers, obtinute prin amestecul unei culori cu nonculorile, iar rezultatul amestecului se numeste ton.
R+alb=ton R deschis R+negru=ton R inchis
Tonul se refera la calitatea unei culori de a fi mai inchisa sau mai deschisa.
Tehnica ton in ton consta in procedeul prin care coloram o suprafata cu amestecuri ale culorilor din aceeasi familie plus alb sau negru.
Prin amestecul treptat al unei culori cu o cantitate din ce in ce mai mare de alb sau negru se obtine o succesiune de tonuri ale culorii respective, care se numeste degradeu.
Dominanta cromatica da tonalitatea de ansamblu a lucrarii si celalate culori depind de ea. Dominanta cromatica realizeaza unitatea tabloului si determina o armonie de tente colorate numita gama cromatica.
Pentru mentinerea unei armonii cromatice, culorile pure, stralucitoare, se vor aseza in portiunii mici, iar cele grizate pe suprafete mari.
Acordul cromatic sta la baza armoniei culorilor. Pentru a crea acorduri intre perechile de complementare sau intre perechile calde si reci, este necesar ca una dintre culori sau ambele sa fie tulburate prin grizare cu complementare.
Efectul spatial al culorilor se numeste perspectiva aeriana. Impresia de spatialitate este redata prin desenul in perspectiva, valoratia in alb-negru si colorit.
Elementele din prim-plan se percep in contraste puternice, cu forme si contururi bine determinate, pe cand elementele departate, se estompeaza, cu contururi vagi si culori palide, deschise, in griuri nuantate, care par ca se unesc cu cerul la orizont. Culorile calde dau impresia de apropiere in spatiu si trebuie dispuse in partea de jos a compozitiei. Culorile reci dau impresia de departare in spatiu si trebuie dispuse in partea de sus. Violetul inchis da o senzatie de foarte mare apropiere, iar albul de departare. Negrul da impresia de adancime, plinatate, greutate. Culorile saturate sunt mai active si tind sa vina in prim-planul tabloului.
Pata cromatica este urma lasata de o culoare pe suprafata suportului.
1. Pata plata sau decorativa este uniforma, fara urme de pensula, unitara ca ton si ca nuanta. Exprima calm, liniste, repaus.
2. Pata picturala este vibrata, obtinuta din amestecuri cromatice sau suprapuneri grafice. Exprima forta, miscare, dinamism, tensiune. Petele picturale dipuse pe sensul formelor obiectelor reprezentate pot sugera mai bine forma si volumul acestora.
Modalitati de tratare plastica a suprafetelor:
- tratare decorativa folosita in artele decorative
- tratare picturala se realizeaza folosind pete picturale obtinute prin diferite procedee plastice: vibratie facturala, valorica, coloristica si suprapunere grafica.
Semnificatia culorilor: efecte fiziologice, efecte psihologice si simboluri
R - creste presiunea sangvina, activeaza respiratia, da senzatia de caldura
- irita, excita, mobilizeaza, exalta, incurajeaza
- iubire, foc, lupta, putere, pasiune
O - accelereaza pulsul, da senzatia de caldura
- optimism, veselie, sociabila
- sanatate, energie, bucurie, incordare
G - stimuleaza nervul optic, gandirea creatoare, da senzatia de caldura
- satisfactie, intimitate, inviorare, dinamica, vesela, spontaneitate, comunicativa
- lumina, maretie, inteligenta, gelozie, invidie
V - scade presiunea sangvina, dilata vasele capilare, stimuleaza activitatea intelectuala
- raceala, relaxare, liniste, meditatie, buna dipozitie, concentrare, siguranta, indrazneala
- multumire, tinerete, speranta
A - scade presiunea sangvina si frecventa pulsului, calmeaza respiratia
- odihnitoare, calm, concentrare, liniste
- puritate, delicatete, raceala, credinta, reflectie, nostalgie
Vi - intensifica activitatea cardiovasculara, accelereaza respiratia
- raceala, descurajatoare, penitenta, gravitate
- sfiiciune, sinceritate, tristete
Negru - reducerea activitatii metabolice, repaus
- neliniste, depresie, induiosare, tristete
- moarte, doliu, mister, solemnitate, sobrietate, singuratate, despartire
Alb - contractia pupilei
- raceala, curatenie, virtute
- puritate, pace, impacare, liniste
Contrastele cromatice
1. Contrastul culorilor in sine se obtine prin juxtapunerea culorilor pure, luminoase. Ex: alaturand mici tuse sau puncte de G unor tuse sau puncte de A, ochiul va percepe culoare V. Alaturarea nonculorilor amplifica expresivitatea contrastului in sine.
2. Contrastul cald-rece se produce intre culorile calde si reci, in tonalitati apropiate. O culoare poate fi incalzita sau racita prin amestec fizic. Daca in amestec domina o culoare calda, culoarea se incalzeste, iar daca domina una rece, se va raci.
O culoare mai poate fi racita sau incalzita prin juxtapunere, de exemplu:
R langa O se raceste usor R langa G se raceste mai mult R langa V se incalzeste vizibil R langa Vi se incalzeste usor
3. Contrastul clar-obscur (deschis-inchis) se obtine prin alaturarea unor culori cu valori tonale diferite (numit si perspectiva tonala). Contrastul intre lumina si umbra are efectul de construire a formelor si redare a volumelor. Orice obiect luminat dintr-o parte are umbra pe partea opusa, numita umbra proprie. El arunca suprafetei pe care este asezat umbra sa, numita umbra purtata.
4. Contrastul complementarelor: juxtapuse, complementarele se pun in valoare reciproc si isi maresc puterea de stralucire la maxim. O culoare primara este complementara cu o culoare binara de gradul I, care a luat nastere din amestecul fizic al celorlalte doua culori primare. In contrastul complementarelor se cere ca una dintre cele doua culori sa domine.
Culori primare - secundare Culori binare de gradul II - binare de gr. II
G-Vi G oranj - A violet
O-A R oranj - A verde
R-V R violet - G verde
5. Contrastul simultan si succesiv se manifesta atunci cand o culoare pura cere fiziologic culoarea ei complementara. In compozitie culorile pure nuanteaza optic si simultan griurile, albul si negrul spre complementarele acestora. Efectul face ca o culoare calda sa se raceasca usor cand este juxtapusa unei culori calde.
6. Contrastul de calitate rezulta prin alaturarea unor culori pure, saturate, stralucitoare cu unele tulburate prin amestec, stinse, mate. Este necesar sa domine una dintre culori.
7. Contrastul de cantitate consta in raportul de intindere intre suprafetele de culoare si in puterea lor de stralucire. Pentru echilibru, culorile calde vor ocupa o suprafata mai mare decat complementarele lor reci.
5. Compozitia plastica este o forma unitara creata intr-un spatiu plastic, prin organizarea elementelor de limbaj plastic dupa anumite principii: paginatia, structura (schema compozitionala), proportia, contrastul, ritmul, centrul de interes.
Schema compozitionala este forma de ansamblu a compozitie:
- orizontala - stabilitate, se potriveste pentru subiecte statice
- verticala - pentru subiecte precum cladiri inalte
- diagonalele - spatialitate, dinamism
- triunghiul cu varful in sus - masivitate, stabilitate, solidaritate, permanenta
- triunghiul cu varful in jos - echilibru instabil
- patratul si dreptunghiul - stabilitate, se potrivesc unor activitati intelectuale
- trapezul - solidaritate, consistenta
- rombul - indreptarea privirii spre interiorul tabloului
- elipsa - miscare de rotatie dinamica, pentru subiecte dinamice inchise
- cercul - perfectiunea, centrarea atentiei spre interiorul imaginii
- spirala - dinamism
Trebuie avut in vedere:
- raportul dintre plin si gol
- echilibrul maselor
- armonia formelor si culorilor
Compunerea elementelor de limbaj plastic in compozitie:
- dispunere pe axe verticale, orizontale sau oblice
- asezarea simetrica ori asimetrica fata de acestea
- raspandite pe toata suprafata sau reunite in anumite grupari
1. Compozitia statica este dominata de:
- linii orizontale, verticale, drepte
- forme: patratul, dreptunghiul, triunghiul cu baza orizontala
- culorile apropiate valoric, raman in accelasi plan, prin juxtapunere
2. Compozitia dinamica este dominata de:
- linii curbe, oblice, frante
- forme alungite, unghiulare, neregulate, curbate
- culori contrastante, contraste de culoare
1. Compozitia inchisa are un singur centru de interes care indreapta privirea catre interiorul lucrarii, iar principalele elemente componente sunt dispuse in zona centrala pe care o inconjoara.
2. Compozitia deschisa se caracterizeaza prin existenta mai multor centre de interes care indreapta privirea catre exteriorul lucrarii. Poate da senzatia ca este un fragment dintr-un ansamblu.
Expresivitatea plastica este acea proprietate a compozitiei care o face capabila sa transmita emotii puternice. Mijloacele realizarii expresivitatii: contrastul si ritmul de forma si culoare, originalitatea, miscarea, simetria si asimetria, echilibrul, acordul cromatic si armonia, proportia, unitatea.
Prin centrul de interes atentia privitorului este condusa in asa fel incat acesta sa citeasca cu ochii mintii continutul plastic si narativ al compozitiei.
6. Compozitia decorativa: elementele au functie statica, iar motivele sunt destinate infrumuseterii unor obiecte de imbracaminte, mobilier, uz casnic.
Procedeele de realizarea a unei compozitii decorative sunt: repetitia, alternanta, conjugarea, simetria, asimetria, gradatia, suprapunerea.
Forme compozitionale decorative: friza, chenarul, jocul de fond, compozitia seriala, panoul decorativ, proiect de imprimeu. Ex: semn de carte, figurina din carton, felicitare.
Poligoanele regulate si stelate pot fi transformate in motive decorative.
Progresia inseamna dezvoltarea treptata, ca dimensiune, a unor forme. Poate fi: radiala, in spirala, concentrica.
1. Structurile naturale: minerale, vegetale, animale, create de om. Sunt forme egale sau asemanatoare, repetate, cu legatura intre ele: fagure de albine, cristale.
2. Structurile plastice sunt un ansamblu de elemente plastice aflate intr-o stransa legatura: puncte, linii, pete, forme. Stilizarea reprezinta transformarea structurilor din natura in structuri plastice prin geometrizare si abstractizare, accentuandu-se particularitatile expresive ale acestora. Caracterul esential al structurilor naturale se pastreaza in functie de tehnica de lucru: broderie, tesaturi, imprimeu textil, incrustatii in lemn sau os. Structurile plastice obtinute prin stilizare se numesc motive decorative si pot fi: geometrice, florale, zoomorfe, antopomorfe.
Arta decorativa reprezinta ornamentarea obiectelor utilitare in functie de stilizare, ritm constant, tenta plata de culoare.
Modificarea succesiva se refera la spatiul transformat de mai multe ori, crescator sau descrescator. Liniatura initiala este o schema plana sau spatiala pe care se structureaza elemente decorative. Sugestia spatiala poate fi realizata prin valoratie sau prin folosirea unei liniaturi, ale carei module vor suporta si ele modificari succesive. Pentru a observa modificarea spatiala in volum putem alterna moduli decorativi dupa un algoritm constant. Modificarea unui spatiu decorativ redata in volum sau in plan, confera imaginii un efect de miscare, de dinamism denumit si efect cinetic.
Suprapunerea grafica este un procedeu plastic care consta in asezarea unor elemente de mici dimensiuni peste pete plate decorative. Punctele pot fi suprapuse cu pensula, cu degetele, prin stropire fortata. Liniile pot fi suprapuse cu pensula, prin curgere libera, prin dirijarea jetului de aer. Alte modalitati de suprapunere grafica sunt: sablonul, stampila, colajul, hartia mototolita, textura textila.
Tehnici in artele plastice:
- tehnica plierii hartiei: origami, tangram.
- tehnica colajului consta in lipirea pe suprafata suportului a unor diferite elemente: materiale textile, carton, hartie, piele. Poate fi realizat in mai multe moduri: colaj tip mozaic, forme rupte, forme taiate si decolaj.
- tehnica imprimarii tesaturilor avand textura rara
- tehnica picturii pe sticla
- tehnici grafice: linogravura, xilogravura, acvaforte, litografia
- monotipia sau monourma
- tehnica mozaicului
- tehnica sgraffito
- fresca
- tehnica modelajului
Studii dupa natura: natura statica si peisajul.
La elaborarea unei lucrari de arta plastica, creatorul porneste de la observarea si studierea naturii. Etapele studiului in prezenta naturii:
1. Constructia: elemente analizate si desenate separat, apoi organizate ca naturi statice, peisaje, ornamente decorative.
1.Natura statica
Forma lucrarii are un rol in transmiterea unei tensiuni emotionale:
- patratul sugereaza echilibrul
- dreptunghiul pe lat linistea
- dreptunghiul pe inalt mister si ascensiune
Aranjarea unei naturi statice traditionale respecta cateva principii:
- obiectele sunt in numar impar
- se folosesc vase, fructe sau flori si obiecte cu forme geometrice, iar ca fundal draperii
- alterneaza obiectele lucioase cu cele mate, pentru a spori expresivitatea
- dispunerea obiectelor intr-o forma de triunghi, romb sau trapez cu baza mare pe planul orizontal, pentru a crea echilibru
Paginatia inseamna organizarea echilibrata a elementelor ce urmeaza sa fie desenate.
Proportionarea se refera la potrivirea dimensiunilor obiectelor in raport cu suprafata suportului pe care le desenam si la marimile proprii ale obiectelor.
Constructia obiectelor se realizeaza prin masurarea corecta cu creionul, cu coada unei pensule subtiri sau cu un bat, tinut in pozitie verticala, cu bratul perfect intins si cu un ochi inchis pentru mai multa precizie. Masurarea consta in corelarea dimensiunilor principale ale unui obiect, de ex: de cate ori intra latimea in inaltime.
Constructia unui element implica mai multe faze:
- trasarea axei verticale
- stabilirea inaltimii si latimii maxime
- masurarea latimilor minime si medii
- incadrarea intr-o forma geometrizata in care se inscrie motivul ales
- desenarea conturului formei cat mai aproape de realitate
- desenarea elipselor
- indicarea unor detalii de structura
Liniile de constructie trebuie sa fie subtiri.
2. Valoratia: - redarea volumului, a umbrei si a luminii prin hasura obiectelor
- se disting: demitenta, lumina, pasajul, umbra proprie, reflexul si umbra purtata.
Valoratia alb-negru se executa in creion sau carbune prin hasura. Modeleul valoric se refera la vibrarea zonelor de lumina, umbra si penumbra. Prin modelarea valorica se redau reflexele pe care orice obiect le primeste de la celelalte elemente.
3. In cazul naturii statice in culoare, lumina este calda si deschisa, iar umbra este rece si inchisa. Tusele reprezinta urme vizibile lasate de pensula pe suprafata suportului. Sugereaza volumul obiectelor. Prin tratarea picturala se obtin compozitii plastice sensibile, de un mare rafinament artistic. Cu latul pensulei groase sau prin tufuire se pot aseza pe suport tuse de culoare in puncte foarte apropiate, numita tehnica divizarii tuselor cromatice. Expresia obtinuta este vie, de prospetime.
Pasajul este trecerea intre pete cromatice diverse, fara a le schimba calitatea sau cantitatea, pastrand contrastul lor natural. Pasajul de culoare este trecerea intre tonuri cromatice sau nonculori dispuse in degradeu.
Portretul se construieste in etape:
- axa de simetrie
- trasarea unui oval in care se poate incadra cel mai bine forma fetei
- reperele (linii orizontale) fruntii, ochiilor, nasului, gurii si barbiei
- volumul general al parului
- reperele de marire ale ochiilor si gurii
- detaliile de expresie
- fixati centrul de interes al portretului si accentuati detaliile zonei respective
- valorati prin inceperea hasurii umbrei, semiumbrei si in final reflexele(modeleurile)
Problemele cromatice:
- folositi unul dintre cele sapte contraste cromatice
- alegeti o dominanta calda sau rece
La varsta adulta proportiile se aliniaza unor repere anatomice:
- cele trei registre (fruntea, nasul si gura/barbia) sunt aproximativ egale
- dinstanta dintre ochi este egala tot cu un ochi
- colturile buzelor se gasesc pe acceasi verticala cu centrul irisului
- urechiile sunt in dreptul nasului si de aceeasi lungime cu acesta
Clasificarea portretului:
- portret: cuprinde doar figura
- bust: apare si o portiune din piept
- bust intreg: apar si mainile, pana in dreptul genunchilor
- portret intreg: apare corpul in intregime, intr-un fundal
- autoportret: imaginea autorului
- portretul colectiv: doua sau trei personaje
- masca: de trib, prin machiaj, de teatru, de carnaval, populara
- caricatura: este o forma a graficii, realizata cu scopul satirizarii personajelor si implica exagerarea trasaturilor negative si deformarea proportilor anatomice
Proportile corpului omenesc: Anatomia artistica este disciplina stiintifica ce se ocupa de corpul omenesc din punct de vedere estetic. Canonul este un sistem proportional, iar canonul ideal este reprezentat de sculptorul grec Policlet : Doriforul - capul intra de sapte ori in inaltimea trupului.
Etapele desenarii corpului omenesc:
- inaltimea totala a personajului
- inaltimea capului
- centura scapulara (reper al umerilor)
- centura pelviana (reper al soldurilor)
- ombilicul (reper al taliei- la jumatatea inaltimii)
- axele mainilor si picioarelor
- imbracarea cu muschi si cu haine
Particularitati de expresie: Particularitati de proportii la reprezentarea copiilor:
- la nou-nascut capul este o treime din inaltime
- la un copil de 2-3 ani capul se cuprinde de 5 ori in inaltime
- la un copil de 6-7 ani capul intra de 6 ori in inaltime
Diferentele anatomice dintre barbati si femei: - barbatii au musculatura mai dezvoltata
- femeile sunt mai mici de inaltime
- femeille au centura scapulara mai ingusta decat centura pelviana
Perspectiva ne arata procedeele grafice cu ajutorul carora putem reprezenta cat mai corect pe planul cu doua dimensiuni al tabloului (latime, inaltime), cele trei dimensiuni ale oricarui volum aflat in spatiu (latime, inaltime, adancime). In desenul perspectiv se folosesc: - linia groasa continua, pentru redarea contururilor formelor
- linia subtire continua, pentru trasarea liniei de orizont, a liniilor de fuga, linii ajutatoare
- linia intrerupta, pentru redarea unor linii care nu se vad
- linie-punct, pentru raza vizuala principala, perpendiculara pe linia de orizont, care determina punctul principal de vedere (P.V.)
Linia de orizont imparte campul vizual al tabloului in doua, in dreptul ochiului desenatorului: jos-planul terestru, sus-planul aerian.
Exemplu: calea ferata - in perspectiva traversele se micsoreaza treptat cu cat se departeaza in adancime, spre P.V.
Desenul proiectiv studiaza modalitatile de reprezentare a obiectelor din spatiu pe un plan. Operatia efectuata pentru obtinerea proiectiei se numeste proiectare si contine urmatoarele elemente:
- 1-3 plane de proiectie
- proiectante si proiectia propriu-zisa
Se poate realiza prin doua sisteme:
- proiectie centrala sau conica
- proiectie paralela sau cilindrica: Daca proiectantele sunt perpendiculare pe planul de proiectie se obtine proiectia cilindrica dreapta sau ortogonala. Daca proiectantele sunt inclinate pe planul de proiectie se obtine proiectia cilindrica oblica.
Unei proiectii a unui punct pe un plan ii corespund o infinitate de puncte in spatiu, situate pe proiectanta care trece prin punctul respectiv.
Doua proiectii pe doua plane le corespunde un singur punct in spatiu.
Operatia de reprezentare a punctului cand cele trei plane din spatiu au fost rotite pentru a fi aduse in acelasi plan se numeste epura.
Pentru reprezentarea unei drepte pe cele trei plane de proiectie se reprezinta extremitatile unui segment de dreapta.
Design-ul realizand tot ce tine de estetica industriala, de la proiectare la reclama si ambalaj, include o parte grafica si o parte de decoratiuni ambientale.
Design-ul grafic cuprinde: semnul, emblema, simbolul, sigla, marca fabricii, afisul, grafica de carte.
Design-ul de produs reprezinta estetica industriala.
Design-ul vestimentar reprezinta estetica obiectelor vestimentare.
Design-ul ambiental presupune conceperea unui ambient estetic pentru spatiul interior.
Design-ul exterior presupune infrumusetarea spatiului urban.
Elemente de arhitectura: - arcul de bolta numit arcada, se gaseste deasupra spatiilor goale necesare amplasarii ferestrelor, usilor, portilor si niselor.
- romanii au adoptat arcul in plin cintru, care putea fi si suprainaltat; folosit in Renastere
- arcul rampant a fost folosit la constructia scarilor si a suprafetelor inclinate
Arta gotica va introduce: - arcul in ogiva, arcul trilobat, arcul maner de paner
- rozasa care desemneaza fereastra de mari dimensiuni de forma circulara asezata deasupra portalului unei catedrale. Tipuri de rozasa gotica: lancelot, radiant, flamboyant.
- rozeta se refera la o fereastra circulara, de mici dimensiuni, inchisa in principal cu elemente decorative geometrice sau floarale distribuite in ordine.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)